STOPPA PRIMATFÖRSÖKEN

Bacill, Bacillusk och Baloo

Skicka sidan Skriv ut

I december 2009 lämnade för första gången i historien tre försöksapor laboratoriet Astrid Fagreus Laboratorium i Stockholm levande och omplacerades på ett djurhem i England.

De tre aporna Bacill, Bacillusk och Baloo kom till AFL år 2003 från uppfödningsanläggningen Mazor farm i Israel. De tre aporna är idag åtta år gamla och det är ovanligt att en apa på AFL överlever mer än fem år. Men eftersom de kan leva i upp till 30 år så har de många år framför sig i sin nya inhägnad, där de kommer kunna vara både inomhus- och utomhus.

De hade ingått i ett så kallat PET-försök där man utfört djurförsök kring hjärnforskning. Aporna hade även använts till blodtappning.

Det var i augusti 2009 som Djurrättsalliansen inledde en kampanj för att få de tre aporna "pensionerade" och omplacerade. Laboratoriets ursprungliga plan var att döda dem innan jul. Organisationen Animal Defenders International kontaktades som förde en dialog med AFL och ett gemensamt beslut togs att aporna skulle få flytta till Lakeview Primate sanctuary där de idag lever ett liv utan djurförsök i ett stort hägn, med möjlighet att både vara inomhus och utomhus.

 

 

Kända röster om djurförsök

" Ibland har folk för mycket tilltro på människor i vita labrockar och antar att det finns ett behov av djurförsök bara för att det har pågått så länge. Jag anser att detta härstammar från den mörka tidsåldern inom den medicinska vetenskapen och att mer upplysta forskare numera tror att de kan få mer tillförlitliga resultat med mer moderna metoder. Djurförsök har länge presenterats som en lösning på hälsoproblem, men försöker att härma mänskliga sjukdomar hos djur är ett kostsamt och grymt misstag. Om de stora summor pengar som pumpas in i djurförsök istället används i förebyggande syfte så skulle det bli bättre resultat. "
Paul McCartney

Kontakta oss

Tveka inte inför att kontakta oss för mer information eller för att engagera dig mot djurförsöken.
Stoppa primatförsöken
Bacill, Bacillusk och Baloo