STOPPA PRIMATFÖRSÖKEN

Bacill, Bacillusk och Baloo

Skicka sidan Skriv ut

I december 2009 lämnade för första gången i historien tre försöksapor laboratoriet Astrid Fagreus Laboratorium i Stockholm levande och omplacerades på ett djurhem i England.

De tre aporna Bacill, Bacillusk och Baloo kom till AFL år 2003 från uppfödningsanläggningen Mazor farm i Israel. De tre aporna är idag åtta år gamla och det är ovanligt att en apa på AFL överlever mer än fem år. Men eftersom de kan leva i upp till 30 år så har de många år framför sig i sin nya inhägnad, där de kommer kunna vara både inomhus- och utomhus.

De hade ingått i ett så kallat PET-försök där man utfört djurförsök kring hjärnforskning. Aporna hade även använts till blodtappning.

Det var i augusti 2009 som Djurrättsalliansen inledde en kampanj för att få de tre aporna "pensionerade" och omplacerade. Laboratoriets ursprungliga plan var att döda dem innan jul. Organisationen Animal Defenders International kontaktades som förde en dialog med AFL och ett gemensamt beslut togs att aporna skulle få flytta till Lakeview Primate sanctuary där de idag lever ett liv utan djurförsök i ett stort hägn, med möjlighet att både vara inomhus och utomhus.

 

 

Kända röster om djurförsök

" Aporna har ingen möjlighet att fly och de använder varenda liten del de har inom sig för att komma ut och det får dig att bara vilja börja gråta eftersom de är så hjälplösa och det finns inget de kan göra. På toppen av det så behandlas de sedan så grymt, så brutalt, så känslokallt att man knappt orkar tänka på det. Och det här pågår varenda dag. Sanningen är den att de flesta människor inte vet, och vill inte veta, den grymma verkligheten om vad som händer med icke-mänskliga primater i laboratorier. Inte bara är många försök på dem oetiska, många är onödiga och deras resultat kan vara missledande. "
Jane Goodall - en av världens mest kända primatologer

Kontakta oss

Tveka inte inför att kontakta oss för mer information eller för att engagera dig mot djurförsöken.
Stoppa primatförsöken
Bacill, Bacillusk och Baloo