STOPPA PRIMATFÖRSÖKEN

Apornas liv i frihet

Skicka sidan Skriv ut

Aporna är det djur som är närmast besläktat oss. På väldigt många sätt så upplever de saker precis som oss och de är väldigt intelligenta.

På Smittskyddsinstitutet (SMI) hålls två arter av makaker. Det är rhesusmakak (Macaca mulatta) och krabbmakak (Macaca fascicularis).

De är närbesläktade och tillhör ett släkte av primater som kallas markattartade apor (Macaca). Detta släkte innefattar i dagsläget 22 olika arter och arten förekommer i Sydostasien. Utbredningsområdet sträcker sig från Burma och Thailand över Malaysia till Indonesien (Sumatra, Java, Borneo, Timor) och Filippinerna. På så sätt är krabbmakak den art i ordningen primater som förekommer längst söderut (undantaget människa). Arten blev införd på Mauritius.

Krabbmakaken kallas också för långsvansad makak. Svansen har en långd på 40-65 centimeter och är ofta längre än övriga kroppen. Rhesusmakaken skiljer sig då den är något större än krabbmakaken. Rhesusapor anses som heliga i Indien och lever där i tempel och i städer.

Makaker är aktiva under dagen och man kan tro att alla apor gillar att klättra, men makaker lever huvudsakligen på marken. Dock så föredrar de att övernatta i träden, där de är mer skyddade från rovdjur och andra faror. Habitatet utgörs av olika sorters skogar som regnskogar, träskmarker och bambuskogar. Dessutom finns de i plantager och har å senare tid även börjat vistas i stadsmiljöer. Krabbmakar behöver alltid närhet till vatten då vatten är en stor del i makakernas liv. För framförallt krabbmakakerna betyder det oerhört mycket. I det vilda så leker och simmar de gärna i vatten, de letar efter mat i vattnet och de badar också för att reglera sin kroppstemperatur.

Det finns till och med japanska makaker som tvättar sin föda innan de äter den.

I det vilda så har den sociala gruppen en stor betydelse och makaker lever i stora grupper med allt från ett tiotal individer till ett hundratal. Honorna lever hela sitt liv i den gruppen som de blev födda i, medan hannarna flyttar när de blir könsmogna. Så gruppen består av honor som är släkt med varandra och det finns en hierarki bland dem. Därutöver så ingår flera hannar som inte är släkt med varandra, i olika åldrar, där rangordningen bestäms av slagsmål. Varje grupp har sitt eget revir som försvaras mot andra individer och grupper genom att skrika, visa hörntänderna och hoppa på grenar.

Makaker i frihet blir ofta omkring 20 år gamla, medan de i fångenskap nått en levnadsålder på upp till 40 år.

 

Kända röster om djurförsök

" Ibland har folk för mycket tilltro på människor i vita labrockar och antar att det finns ett behov av djurförsök bara för att det har pågått så länge. Jag anser att detta härstammar från den mörka tidsåldern inom den medicinska vetenskapen och att mer upplysta forskare numera tror att de kan få mer tillförlitliga resultat med mer moderna metoder. Djurförsök har länge presenterats som en lösning på hälsoproblem, men försöker att härma mänskliga sjukdomar hos djur är ett kostsamt och grymt misstag. Om de stora summor pengar som pumpas in i djurförsök istället används i förebyggande syfte så skulle det bli bättre resultat. "
Paul McCartney

Kontakta oss

Tveka inte inför att kontakta oss för mer information eller för att engagera dig mot djurförsöken.
Stoppa primatförsöken
Apornas liv i frihet